Ventadry

Rask og supereffektiv tørking

F-Tech og Øen Kuldeteknikk kobler to smarte løsninger som gir tørr luft raskt og til veldig av energibruk. Nyheten Ventadry kan tørke alt fra slam til større byggeplasser.

Rotoravfuktere med egenutviklet styring fra F-Tech gir tørr luft med full kontroll, men krever en del energi. F-Tech øynet en optimalisert løsning fra et annet fagfelt, og utfordret derfor Øen Kuldeteknikk.
Resultatet ble Ventadry, som kombinerer en effektiv kjølemaskin basert på det naturlige og miljøvennlige kuldemediet CO2 med F-Techs rotoravfuktere og smart styring.

– Kombinasjonen gjør at veldig lite energi går til spille, samtidig som vi kan levere tørr nok luft til de fleste tørkeprosesser. Her har vi jobbet sammen for å få til en løsning; vi har ikke bare satt sammen to standardprodukter, understreker gründer Odd Olav Fosso i F-Tech.
– Behovene i tørkeprosessen setter spesielle krav til utstyret, og vi har designet alt etter formålet. Her ville ikke hyllevare gitt ønsket resultat, utdyper daglig leder Frank Øen i Øen Kuldeteknikk.

Slik tørkes luften

Ventadry tørker luften i to trinn:

Forhåndstørking

Dette skjer ved hjelp av en CO2 -kjølemaskin som kjøler luften slik at mye vann
kondenseres ut.

Tørking til prosessluft

Så sendes den forhåndstørkede luften inn i en rotoravfukter, som fortsetter å tørke til luften blir knusktørr. Denne prosessluften kan nå brukes til å tørke slam,
fiskenøter, klippfisk, større byggeplasser og mye annet.

Kjølemaskinen bidrar også til å sette fart på tørkeprosessen. Med forhåndstørking ved hjelp av kjøling kan anlegget fjerne opp til mer enn dobbelt så mye vann per time som en avfukter alene, når forholdene ligger til rette.

Slik utnyttes energien

God utnyttelse av energi er det som virkelig gjør at Ventadry skiller seg ut.

  1. Kjølemaskinen får et varmeoverskudd når luften er
    kjølt ned og fuktighet kondensert ut.
  2. Rotoravfukteren får et varmebehov etter avfukting.
    Den trenger høy temperatur for å bli kvitt fukten som ligger igjen i rotoren når supertørr luft er sendt ut. Ventadry kan koble energi knyttet til disse to trinnene nettopp fordi kjølemaskinen er basert på CO2 .

    – CO2 er det opplagte valget når vi trenger høy temperatur, og samtidig får lav retur på varmesiden i kjølemaskinen. Varmen vi får ut fra forhåndstørkingen kan vi bruke til å tørke prosessluften. Så dette konseptet er perfekt for CO2 som kuldemedium, fastslår Øen.

Slik utnyttes energien

Minimalt energibehov til supertørr luft

Ved å kombinere de to energistrømmene kutter Ventadry
drastisk i energibudsjettet fortørkeprosessen.

– Energibruken kan komme ned mot 20 % av den energien konvensjonelle metoder bruker, opplyser Fosso. Alt av nødvendig utstyr og automatikk samles i en container som i prinsippet er et ferdig teknisk rom.

– Du trenger bare å koble til strøm og ventilasjonskanaler, så kan anlegget settes i gang, sier Fosso.

Erfaringen er

Funksjonelt og energieffektivt

Selstad AS har testet en løsning med rotoravfukter og CO2 -varmepumpe til not-tørking. De hadde én avfukter i sin nottørkestasjon på Måløy, men trengte mer tørkekapasitet. Da ble anlegget utvidet med en avfukter til av samme størrelse, og to CO2 -kjølemaskiner på 120 kW hver.

– Konklusjonen etterpå var at vi brukte like mye strøm som når vi hadde én avfukter, forteller teknisk sjef Trond Lillebø. Samtidig var faktisk tørkekapasitet mer enn fordoblet, med de fuktnivåer og temperaturer anlegget jobber under.
Kjølemaskinene sørger for at fuktighet kondenseres, og gir bedre driftsforhold for avfukter. Overskuddsvarmen utnyttes til regenerering.

– Dette har fungert! Vår erfaring er at dette er funksjonelt og energieffektivt, oppsummerer Lillebø. Selstad har installert samme løsning ved flere av sine anlegg.

Bruksområder


Not-tørking

Slam-tørking

Klippfisk

Matindustri

Byggtørking av større byggeplasser

Avfukting av haller med åpne kar